Пълното ръководство за лъчисто подово отопление

30 ноември 2022
Пълното ръководство за лъчисто подово отопление

Какво е подово отопление ?

Лъчистото подово отопление, известно още като подово отопление, е форма на отопление. За разлика от обикновените отоплителни системи, които излъчват топлина от радиатор, лъчистото подово отопление се поставя под пода, за да затопли равномерно цялата стая. Има два вида лъчисто подово отопление: водно подово отопление и електрическо подово отопление. Помпите за подово отопление нагряват водата от котела през тръби, за да затоплят помещението. Докато електрическото подово отопление изпраща електричество през кабели, за да постигне същия ефект. Въпреки че топловодните лъчисти подове са около 3 пъти по-евтини за експлоатация от техните електрически аналози, те имат по-високи разходи за монтаж. Таблицата по-долу съдържа повече информация за двата различни вида лъчисто подово отопление.

 

UFH ТИП НА СИСТЕМАТА

 

ГОДНОСТ НА ПРОЕКТА ТЕКУЩИ РАЗХОДИ РАЗХОДИ ЗА МОНТАЖ ВРЕМЕ ЗА МОНТАЖ

Топла вода/мокро подово отопление

 

Подходящ за всички видове проекти, включително ново строителство, реновиране и отделни площи Ниски дългосрочни текущи разходи По-високи първоначални разходи от електрически UFH, но много по-евтини за работа Варира в зависимост от размера на проекта и UFH системата

Електрическо подово отопление

 

Препоръчва се за по-малки пространства, като баня, поради текущите разходи. Около 3 пъти повече от подово отопление с топла вода Като цяло по-евтино за инсталиране Инсталирайте в една стая само за няколко часа

 

 

подово_отопление

 

Лъчисто подово отопление или Радиатори

 

Централното отопление е най-разпространената форма на отопление в Обединеното кралство. Работи чрез изпомпване на нагрята вода от котела към радиатора. След това радиаторът излъчва топлина, за да затопли стаята. Проблемът с радиаторите обаче е, че сте склонни една част от стаята да е по-гореща от друга. Ако се окажете в страховития студен участък, тогава трябва или да го направите; усилете отоплението с надеждата, че топлината се разпространява по-далеч, използвайте помощта на включен електрически нагревател или облечете повече слоеве дрехи. Две от тези опции ще увеличат сметката ви за енергия и трите са доста неудобни. Решението? Лъчисто подово отопление. С RFH цялата стая се нагрява равномерно и ефективно, което означава, че можете да кажете сбогом на дните на студ, защото не седите до радиатора. Противно на общоприетото схващане, лъчистото подово отопление не затопля само пода. Горещият въздух се издига, така че можете да сте сигурни, че вашата лъчиста подова система ще отоплява цялата стая. В допълнение към това, RFH трябва да работи само при температури между 25-30 градуса, за да бъде ефективен. Докато радиаторите трябва да бъдат настроени на по-висока температура, обикновено между 60-80 градуса. Така че не само лъчистото подово отопление е по-добро за вашия въглероден отпечатък, но и за вашите сметки за енергия.

 

 

Какви са предимствата на лъчистото подово отопление?

 

От спестяване на пространство, разходи и планета, лъчистото подово отопление идва с много предимства. Разгледайте нашите топ 7.

Пространство и стил

 

Лъчистото подово отопление работи под пода, което го прави ефективно невидимо. Това означава, че вашият интериорен дизайн не се диктува от това на коя(и) стена(и) е радиаторът. Можете да декорирате и организирате вашите мебели с много повече творческа свобода. В резултат на това стаите ще изглеждат по-просторни и ще изглеждат стилни, модерни и изискани.

Гъвкавост

 

RFH може да се инсталира във всеки тип имот, на горния или долния етаж, в нови сгради, разширения и реновации. Инсталирайте го в една стая или в цялата къща – изборът е изцяло ваш. Лъчистото подово отопление се ръководи от вашите нужди, а не обратното. Съвместим е и с повечето типове подове, включително дърво, килим, плочки, ламинат и винил.

Енергийна ефективност

 

Подовото отопление с топла вода е с 25% по-ефективно от радиаторите. Ако сдвоите системата с термопомпа, тя е с удивителните 40% по-ефективна. RFH покрива по-голяма площ от радиаторите, при по-ниска температура, но все пак затопля стаята по-ефективно – това е доста впечатляващо, ако питате нас! Това е добра новина и за вашата сметка за енергия. Намаляването на енергията, необходима за отопление на стаята, ще означава, че ще видите намаление на месечната си сметка.

 

Устойчив

Това ни придвижва добре към следващата ни точка – тъй като е по-енергийно ефективно, лъчистото подово отопление също е по-щадящо за планетата. Инсталирането на система за подово отопление може да ви помогне да намалите въглеродните си емисии и на свой ред да намалите въглеродния си отпечатък.

 

 

Безопасност

За разлика от радиаторите, няма остри ръбове или точки на кипене, върху които малките деца или възрастните хора биха могли да се наранят. Въпреки че се нагряват от земята, подовете с отопление отдолу никога няма да бъдат прекалено горещи или неудобни за ходене. Те обаче ще гарантират, че студените подове ще бъдат топли и луксозни за ходене – дори сутрин!

 

 

Малко поддръжка

След като инсталирате вашата лъчиста отоплителна система, всичко върви почти гладко. Можете да контролирате температурата и да програмирате график за отопление чрез интелигентен термостат. Така че не е нужно да се притеснявате да го включвате ръчно всеки път, когато искате да го използвате. За това допълнително спокойствие нашите лъчисти подови системи се предлагат и с доживотна техническа поддръжка, както и гаранционна защита. Сега, след като проучихме предимствата на лъчистото подово отопление, правилно е да оценим и неговите недостатъци.

подово_отопление_за_къща

Има ли някакви недостатъци подовото отопление?

Както при всеки продукт, RFH има както плюсове, така и минуси. И въпреки че вярваме, че положителните страни надделяват над негативите, не би било честно да ви оставим да си тръгнете, без да подчертаете тези негативи. Повечето от недостатъците на лъчистото подово отопление са свързани с логистиката на инсталирането му, а не с работата му, но нека ги разгледаме по-подробно.

 

 

Разходи за инсталиране на подово отопление

След като сте закупили подовата система, трябва да помислите за разходите за нейното инсталиране. Важно е да се извърши правилно от квалифициран отоплителен или ОВК инженер. Това може да варира в зависимост от района на Обединеното кралство, в който живеете, и вида на инсталираната система за подово отопление.

 

 

Височина на пода при инсталиране на подово

Въпреки че няма да ви се налага да преминавате през неудобството да разкопавате пода, за да инсталирате лъчисто подово отопление, ако ремонтирате, височината на пода вероятно ще се увеличи. Това е така, защото нашите решения за наслагване се монтират върху съществуващи масивни или дървени подове – но това натрупване е едва 15-22 mm с нашите системи . Това увеличение във височината може да означава, че вратите се нуждаят от шлайфане.

къща с подово