Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Как да поддържаме басейна си: Ръководство за начинаещи

10 юли 2024
Как да поддържаме басейна си: Ръководство за начинаещи

Как да изберем подходящия басейн

 
Изборът на подходящ басейн е първата стъпка към удоволствието от кристално чистата вода през лятото. Трябва да вземете предвид няколко основни фактора:
 
1. Размер и форма: Оценете наличното пространство и определете какъв размер и форма ще отговарят най-добре на вашите нужди.
2. Материали: Басейните могат да бъдат изработени от различни материали като бетон, винил или фибростъкло. Всеки материал има своите предимства и недостатъци по отношение на цена, издръжливост и поддръжка.
3. Тип на басейна: Съществуват вградени и надземни басейни. Вградените басейни обикновено са по-скъпи, но предлагат повече дълготрайност и естетика.
4. Система за филтрация: Изберете басейн с ефективна система за филтрация, която ще помогне да поддържате водата чиста и безопасна за къпане.
 

Какво да правим ако водата в басейна позеленее

 
Позеленяването на водата в басейна е чест проблем, който обикновено се дължи на развитието на водорасли. Ето какво можете да направите:
 
1. Проверете нивата на хлор: Недостатъчното количество хлор в басейна може да доведе до развитието на водорасли. Измерете нивата на хлор и ги регулирайте, ако е необходимо.
2. Използвайте алгицид: Алгицидите са химикали, специално разработени за унищожаване на водораслите. Следвайте инструкциите на производителя за правилното им приложение.
3. Шокирайте басейна: Процедурата на шокиране включва добавяне на голямо количество хлор, за да унищожи водораслите и други микроорганизми. Това трябва да се прави вечер, за да се избегне изпаряване на хлора от слънчевата светлина.
4. Почистете филтрационната система: След като сте третирали водата, уверете се, че сте почистили филтрите, за да премахнете мъртвите водорасли.
 

Как да поддържаме филтрационната система и помпата на басейна

 
Филтрационната система и помпата са сърцето на вашия басейн и изискват редовна поддръжка:
 
1. Проверявайте редовно филтрите: Почиствайте или сменяйте филтрите според инструкциите на производителя. Задръстените филтри могат да намалят ефективността на системата.
2. Проверка на помпата: Уверете се, че помпата работи правилно и не издава необичайни шумове. Почиствайте помпата и я проверявайте за износени части.
3. Почистване на кошниците: Периодично изваждайте и почиствате кошниците на помпата и скимерите, за да предотвратите натрупването на отломки.
4. Контролирайте налягането: Проверявайте налягането на филтъра редовно. Високото налягане може да показва, че филтърът е задръстен и трябва да се почисти.
 

Какви препарати да използваме за дезинфекция на водата в басейна

 
Дезинфекцията на водата в басейна е от съществено значение за предотвратяване на растежа на бактерии и други патогени:
 
1. Хлор: Най-често използваният дезинфектант. Може да се добавя под формата на таблетки, гранули или течност. Следете нивата на хлор и ги поддържайте между 1-3 ppm (части на милион).
2. Бром: Алтернатива на хлора, особено подходяща за вътрешни басейни, тъй като не изпарява лесно. Бромът е ефективен при по-широк диапазон на pH.
3. Минерални системи: Използват естествени минерали като сребро и мед за борба с микроорганизмите. Те могат да намалят нуждата от химикали, но все пак се изисква малко количество хлор или бром.
4. UV и озон: Устройства, които използват ултравиолетова светлина или озон за унищожаване на микроорганизми. Те могат да се използват като допълнителна мярка заедно с хлор или бром.
 
Заключение
 
Поддържането на басейна изисква редовни усилия и внимание към детайлите. С правилния избор на басейн, адекватна поддръжка на водата и системите, и използването на подходящи дезинфектанти, можете да се насладите на кристално чиста и безопасна вода през целия сезон.
Сподели: